Plafondlamp ophangen

Plafondlamp ophangen

Het ophangen van een plafondlamp kan een hele klus zijn wanneer je het nog nooit hebt gedaan. Gelukkig kan iedereen het leren en is het zo gedaan! Om te beginnen is het verstandig om een stabiele trap te gebruiken. Klap deze helemaal uit voor de veiligheid. De meeste trappen bevatten een plateau waar spullen opgezet kunnen worden. Dit is uiteraard bedoeld om spullen op te zetten en niet om op te staan. De kans is zeer groot dat de trap om klapt wanneer je op het plateau gaat staan.


Stappen voor het ophangen van een plafondlamp

Bij de aanschaf van je plafondlamp is het handig om na te denken waar je de lamp wilt gaan plaatsen. Bepaalde plafondlampen kunnen op dezelfde manier als wandlamp geplaatst worden. De manier van ophangen is hetzelfde alleen dan als wandlamp.

Stappen Wat te doen?
Stap 1 Te beginnen met de voorbereidingen is het noodzakelijk om de stroom van de betreffende groep uit te zetten. Door gebruik te maken van een spanningszoeker is het mogelijk om te controleren of er geen stroom meer op het aansluitpunt staat.
Stap 2 Bij het ophangen van een plafonnière moet eerst de deksel van de centraaldoos verwijderd worden. Haal vervolgens de blauwe en de zwarte draad door het gat in de deksel, en laat de aardedraad (geel-groen) die er eventueel bij hangt in de doos zitten. Normaal gesproken zou je het kapje van de centraaldoos weer vast schroeven. In dit geval blijft het klepje er vanaf om de armatuur van de plafondlamp goed te kunnen bevestigen.
Stap 3 Doordat het klepje van de centraaldoos er nog af is kan de armatuur eenvoudig geplaatst worden. Schuif de draden door de opening van de armatuur. Het enige wat hierna nog hoeft te gebeuren is het vast schroeven van de armatuur aan de centraaldoos.
Stap 4 Met een striptang zijn de draden eenvoudig te blank te strippen op ongeveer 1 cm. Dit houd in dat je het plastic om de elektriciteitsdraden voor 1 cm weghaalt. Door de draden stevig vast te zetten aan de fitting kunnen ze niet los schieten. Met behulp van een schoevendraaier zijn de daarvoor bestemde schroeven aan te draaien.
Stap 5 Het enige wat er nu nog overblijft is het vastdraaien van de lamp. Er kan gekozen worden uit verschillende lampen, zoals LED-lampen, spaarlampen, halogeenverlichting, gloeilampen en TL-lampen. Is er geen lamp bijgeleverd met de plafondlamp dan kan de maximale wattage aan de binnenkant van de doos van de plafondlamp gevonden worden.
Stap 6 Als laatste stap zet de stroom weer op de groep en controleer of de lamp werkt door de schakelaar om te zetten.

 

Veiligheid

De veiligheid staat voorop tijdens het ophangen van een plafondlamp. Hierbij zijn een aantal punten waar je aan moet denken als je een lamp gaat ophangen:

1. Stroom van de juiste groep uitschakelen

2. Controleren met een spanningsmeter of de stroom van de groep af is

3. Volledig uitgeklapte trap gebruiken of andere stevige ondergrond om op te staan

4. Ga niet op het plateau van een trap staan, je valt anders snel om

5. Doet de lamp het niet na het uitproberen, vergeet niet de stroom eerst uit te zetten voordat je aan de stroomdaden gaat zitten!