Lichtplan

De juiste verlichting in huis

Het juist verlichten van een ruimte is een taak dat vaak eenvoudiger lijkt dan het daadwerkelijk is. Heldere verlichting die de ogen niet verblinden of beschadigen is belangrijk. Daarnaast is het van belang om energie en kosten te besparen maar wel voeldoende licht te genereren voor de activiteiten die plaats vinden in de ruimte zelf. 

Invloed factoren luxwaarden

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de Luxwaarden (hoeveelheid licht op de vloer) en de Lumen (hoeveel licht van de bron) die uiteindelijk bepalen hoeveel LED licht je nodig hebt.

Ramen: Als er veel buitenlicht in de ruimte binnenkomt is er overdag veel minder licht nodig. ’s Avonds is dit niet van toepassing, maar houd hier overdag rekening mee.

De kleur van het plafond, de muren en de vloer: Een witte ruimte reflecteert veel meer licht dan een donkere ruimte. In een lichte ruimte zijn er minder lichtbronnen nodig. Alles begint met het bepalen van de plekken waar licht nodig is.

 

Lichtplan opstellen

Voor het opstellen van een lichtplan raden wij je aan om het volgende stappenplan nauwkeurig te volgen.

Stappen Wat te doen
Stap 1 Begin met het tekenen van de ruimte waar je een lichtplan voor wilt maken. Zet vervolgens alle vasten elementen in de tekening. Denk hier bij aan: tafels, rekken, kasten etc. Teken de plattegrond op schaal, bijvoorbeeld 1:50 ( 1cm op de tekening is 50 cm in realiteit ). Zo krijg je een realistisch overzicht van de ruimte.
Stap 2 Het kan zo zijn dat je bepaalde elementen wilt accentueren, bijvoorbeeld: een kledingrek, eettafel, winkelschap etc. Geef dit aan op de tekening.
Stap 3 Indien er geen elementen zijn om te accentueren, start dan met de algemene basisverlichting. Dit zijn bijvoorbeeld plafondlampen of downlights. Zorg dat de lichtcirkels van deze lampen elkaar deels overlappen, zodat je gelijkmatig licht door de hele ruimte creëert
Stap 4

Kies als laatste welke soort railverlichting je gaat gebruiken. Kies je voor de 3- fase railverlichting en wil je deze op 3 schakelaars monteren? Houdt er dan rekening mee dat deze aanwezig zijn in jouw ruimte. Wil je de lampen kunnen dimmen? Houdt hier rekening mee in de lampen keuze.

Stap 5

Vrijwel alle vormen kunnen gemaakt worden door gebruik te maken van koppelstukken en verschillende soorten hoek en T-stukken. Let wel altijd goed op hoogte verschillen en onderbrekingen in het plafond waar de rail niet door kan lopen. Indien je de rail aan staaldraad gaat ophangen is dit niet van toepassing. Hou ook rekening met hoge stellingen of rekken welke tegen de wanden komen. Indien de rail te dicht bij de wand en of stellingen geplaatst wordt is het lastig om deze nog goed uit te lichten