Dimmer aansluiten

Verschillende soorten dimmers

Voor het aansluiten van een dimmer is het van belang om te invetariseren welke dimmer je gaat gebruiken en in welke ruimte. Niet iedere dimmer is geschikt voor elke lamp. Bekijk voor jouw situatie de verschillende mogelijkheden en kies de dimmer die het meest geschikt is.

 

Soort dimmer Uitleg
Resitieve dimmer Deze dimmer is goed voor gloeilampen en halogeenverlichting die gevoed worden 230 V. Deze is niet geschikt voor LED.
Standaard dimmer Sommige nieuwe ledlampen kun je dimmen met een 'ouderwetse' (fase-aansnijding) dimmer voor gloeilampen. Maar veel andere dimbare ledlampen doen het beter met een nieuwere (fase-afsnijding) dimmer. Bekijk hierom altijd de lijst van dimmers die goed werken met eigen merken van de fabrikant.
Transformator dimmer De werkspanning van een lamp kan afwijken van de netspanning van een stopcontact. Door de transformator is het mogelijk om bijvoorbeeld netspanning van 230V om te zetten in 12V.  
Led paneel dimmer De dimmer voor LED panelen is handig weg te werken in bijvoorbeeld een systeemplafond. Hierdoor is het mogelijk om met een afstandsbediening het aantal lumen in te stellen van 25 tot 100%.

 

Aansluitschema dimmer

Stap 1. Type dimmer

Een dimmer aansluiten is niet heel anders dan het aansluiten van een normale schakelaar, maar let wel op dat je de goede dimmer besteld. Er zijn namelijk verschillende dimmers voor verschillende soorten verlichting. Zorg ervoor dat je de stroom eraf haalt in de meterkast door de stop uit te zetten. Je kan de draden aansluiten met behulp van bijgeleverde beschrijving. Van plan om een dimmer aan te schaffen? 

 

Bekijk onze dimmers

Een dimmer uitzoeken welke naast praktisch ook netjes kan worden weggewerkt? Alle is mogeljik met de dimmers van Lampgigant. Ontdek hieronder de verschillende categorieën. Na het kiezen van de categorie is het mogelijk om op kleur en materiaal te filteren.

 

  •  

Stap 2. Aansluiten

Wanneer de draden van de dimmer aangesloten zijn kan deze in de wandcontactdoos geplaatst worden. Wanneer het de goede maat is hoort hij exact te passen en kan je met de schroefjes van de contactdoos de dimmer vastzetten. Let wel op dat de wandcontactdoos recht zit. Nog geen geschikte wandcontactdoos?

 

Bekijk onze wandcontactdozen

Een wandcontactdoos uitzoeken die niet opvalt in de kamer? Alles is mogelijk met de dimmers van Lampgigant. Ontdek hieronder de verschillende categorieën. Na het kiezen van de categorie is het mogelijk om op kleur en materiaal te filteren.

 

  •  

Stap 3. Afwerken

Wanneer de draden goed zitten en de dimmer gemonteerd is in de contactdoos ga je verder met het afwerken. Plaats alle afdekplaatjes weer terug. De meeste dimmers moeten met een moer in het midden vastgedraaid worden. Daarvoor adviseren wij om een tang te gebruiken, maar let op dat je hem niet te vast draait. Hij hoeft ook niet heel strak, er komt namelijk niet veel druk op de dimmer. 

 

Bekijk onze afwerkmaterialen

De afwerking van de dimmer is belangrijk. Dit bepaald of de dimmer opvalt in de ruimte of juist zo goed als niet zichtbaar is in de ruimte. Alles is mogelijk met de afwerkmaterialen van Lampgigant. Ontdek hieronder de verschillende categorieën. Na het kiezen van de categorie is het mogelijk om op kleur en materiaal te filteren.

 

  •