Uitleg over fittingen

Verschillende soorten fittingen

Als je een lamp koopt is het belangrijk om de juiste fitting te kiezen. Soms kan het lastig om de verschillende soorten lampenfittingen van elkaar te onderscheiden. Graag geven we je hieronder meer informatie over de meest voorkomende fittingen.

E27 fitting

De E27 fitting wordt ook wel een grote schroeffitting genoemd. De diameter van de fitting is 27 millimeter en de fitting schroef je eenvoudig in je armatuur.

 

E14 fitting

De E14 fitting wordt ook wel een kleine schroeffitting genoemd. De diameter van de fitting is 14 millimeter en de fitting schroef je eenvoudig in je armatuur.

 

GU10 fitting

De GU10 fitting is een bajonetfitting waarvan de pootjes 10 millimeter uit elkaar staan. Een GU10 lamp met bajonetfitting is gemakkelijk in jouw armatuur te bevestigen door de pinnetjes van de lichtbron in het armatuur te drukken en de lichtbron vervolgens een kwartslag naar rechts te draaien.

De meest voorkomende lampen met een GU10 fitting zijn MR11, MR16 en AR111 LED lampen. Het verschil tussen deze lampen is de diameter van de lichtbron:

- MR11: circa 35 millimeter diameter;
- MR16: circa 50 millimeter diameter;
- AR111: circa 111 millimeter diameter.

 

GU5.3 fitting

De GU5.3 fitting is een steekfitting met 2 pinnen. De afstand tussen deze pinnen is 5,3 millimeter. De meest voorkomende lamp met een GU5.3 fitting is een MR16 lamp. Deze lichtbron heeft een diameter van circa 50 millimeter.

 

GU4 fitting

De GU4 fitting is een steekfitting met 2 pinnen. De afstand tussen deze pinnen is 4 millimeter. De meest voorkomende lamp met een GU4 fitting is een MR11 lamp. Deze lichtbron heeft een diameter van circa 35 millimeter.

 

G13

De G13 fitting is een fitting voor TL-buizen.

 

G9 fitting

De G9 fitting is een steekfitting met 2 brede pinnen met een opening in het midden. De afstand tussen deze pinnen is 9 millimeter.

 

G5.3 fitting

De G5.3 fitting heeft de pootjes aan de buitenkant van de lichtbron. De afstand tussen deze verbindingsstukken is 53 millimeter.

 

G4 fitting

De G4 fitting is een steekfitting met 2 pinnen. De afstand tussen deze pinnen is 4 millimeter. De G4 lamp wordt voornamelijk gebruikt voor kleine armaturen.

 

R7S fitting

De R7S fitting is ontworpen voor staaflampen en heeft contactpunten aan beide uiteinden.

 

Fitting Meest voorkomende type lamp
E27 Hanglamp, plafonnière, staande lamp en tafellamp
E14 Hanglamp, plafonnière, staande lamp, tafellamp en wandlamp
GU10 Inbouwspot en opbouwspot
GU5.3 Inbouwspot en opbouwspot
GU4/G4 Hanglamp en staande lamp
G9 Hanglamp, opbouwspot en wandlamp
G13 TL buizen
R7S Staande lamp
  •